1. 7. 2009.

Dan je počeo siv i mada se posle sredine ulepšao, moje raspoloženje prema svakodnevnici nije htelo da se razvedri. Krenula sam od nekog raspetljavanja, a onda se provozala na lakoj romantici. U meni se javila Barbara Kartland i mada nisam imala devojčicu kojoj diktiram par romantičnih rečenica, kroz roze ruže na haljini i od preko puta sa dijamantskih Majinih narukvica spisateljica BK je šaputala, malo nevine romantike, malo nevine romantike....

A ovako sam nekako sjebano počela...
Aha, stali smo kod toga da...odlučna da stvari racionalizuje i učini ih samim tim manje zabavnim, Mara je rasčlanjavala zašto se Zmajoliki zove Zmajoliki u njenoj priči i da li se on to zaista pretvori u zmaja. Jer... lepo je dok se mašta, ali da ne bi delovalo amaterski, božemojnikakonikako ili još gore da nedajbože da zadeluje da pišemo kao da smo naduvani, a takvih je nekih malih kritika malo okrnjilo naše stvoriteljsko božanske uši, pa se stvoriteljka na tu temu malo i nanervirala- što ne treba. Nikakonikako. Normalno, ali je jače od nje. Jer spisateljica kao božanstvo tj stvoriteljka nije neka hrišćanka ili budistkinja...ipak čovek-red sujete-red iznad situacije, a onda malo sujeta, opet, pa ne-ne...neću ja ništa da objašnjavam, samo neka sama Mara dođe do istine o tome odakle joj zmaj u priči. A nema čovek tetovažu zmaja, i možda malo likom liči na nekog guštera, i možda ta vatra tu fatalnost odslikava...a možda je dinosaurus koji bljuje vatru, simbol nečeg ogromnog i prejakog, ...na pimer, nekog starog nagona koji treba da izumre u novom vremenu da bi se preživelo, jer od strasti se ne može živeti, ni raditi normalno, ni udati i imati decu-. Tako da ako je zmaj mitološko biće, to znači da nije stvaran. To znači da je sve istripovala, što znali da kada se pretvori u zmaja, ona to sve mašta i ta projekcija je ludilo njene unutrašnje strasti koja pravi haos, i nema nikakve veze sa čovekom koga zove Zmajoliki. Što će reći da kada vidi u svojoj nesvesti zmaja od zmajolikog treba da ga ubije. Zmaj. Pošto- šta se radi sa Zmajem u svakom filmu koji je pogledala, sem možda crtaća o maloj izvrnutoj torti i tim nekim koji kao kontriraju...zmaj se ubije i to mačem. Hm. Mačem. Odakle Mari u 21 veku mač? A onda je u jednom okretu pogledala u svoj radni sto i videla zaboden Paćoti znak u uveličanoj verziji, koji je Kler skinula sa svoje cipele i zabola joj u sto kada je bila ludački besna zato što je Mara nije oslobodila kada ju je otela armija pregaženih leševa. Ha! Taj Paćoti je napokon imao smisla. Pored toga što je besmisleno skup i deluje opasan Mari će poslužiti da ubije sopstvenu strast! Paćoti- ubite svoju strast. Divno.
Izvukla je iz radnog stola sa lakoćom taj nož...više je ličilo na nož i krenula da nađe biće za kojim je čeznula.


A onda su iz mene progovorili dijamanti, ruže i BK...


U vreme pauze obišla je sve brza hrana varijante i srela puno drugara i pomalo se popričala sa nekima, ali od Zmajolikog ni traga ni glasa.
HA! Izvadila je Paćoti na suvo. Na sred ulice ispred posla. Nije posle bilo vremena, morala je da to odradi u vreme pauze. Čvrsto je zatvorila oči. Pokušala da zamisli kako želi. Počela da bode na suvo. Prolaznici se nisu zadržavali. Nisu se osvrtali, nisu je primećivali, kada je otvorila oči, umorna od svog današnjeg filozofiranja i ne shvatanja, videla je kako ispred nje stoji Zmajoliki i smeška se.
ZMAJOLIKI: Ti uvek radiš nešto neočekivano smešno kad se sretnemo. Sa kim se sada boriš? Nije valjda opet armija zgaženih leševa?
Smejao se.
Nećeš verovati, mislila je u sebi Mara, ali borim se sa tobom. Ništa nije rekla.
ZMAJOLIKI: Šta ti je to u ruci?
Paćoti, izgovorila je Mara.
ZMAJOLIKI: Šta ćeš sa njim?
MARA: Da ubijem smetnju. ..A smetnja je strast.

Zajedno su se nasmejali.
ZMAJOLIKI: Kada bih nekad u životu trebao da izaberem ženu sa kojom bih proveo večnost, to bi sigurno bila ti. Nikad mi ne bi bilo dosadno.
I kad je to rekao, ovaj današnji dan je od oluje prešao u sunce.
Koje je obasjalo 24orogodišnju Maru koja je pomislila da taj nož bolje vrati na cipelu kojoj pripada i pusti strast da je razvali. Što da ne?

BK iz mene danas lično. Sutra ako se ponovo javi, očekujte da se prošeta i neki konj.

Нема коментара:

Постави коментар