9. 7. 2009.






Mara kopirajterka se burno svađala sa svojom koleginicom, akaunticom oko nekakve nutritivne ikonice. To je uglavnom zato što ja dok kuckam današnju avanturu svojih glasova u glavi ,očekujem od mojih akauntica Maje I Vesne bujicu takvog posla.
Da...Mara...onda je sela za svoj kompjuter, stavila slušalice na uši I pustila muziku. Sve to da bi se sećala lepo sama sa sobom događaja od sinoć. A evo šta se dogodilo: Pošto je uspešno umakla Lešu i stigla tako mokra I umorna od juranjeve do ispred svoje kuće, na stepenicama je zatekla Kler kako puši I gleda u daljinu. Šta hoćeš? Pitala je malo uvređena brinetu nešto stariju od nje, Kler je u par reči objasnila da nema sa kim da se druži, jer pod jedan kad su već u istoj priči to sigurno nije slučajno I znači das u osuđene jedna na drugu, a pod dva ona stvarno teško sklapa nova poznanstva I potpuno glupo da budu dugo posvađane, onda je prešla na praktično- prijavila se za posao hostese, gde su je primili kao honorarnu hostesu i zvali je da radi večeras, mnogo bi joj značilo da Mara dođe I bude sa njom tamo. Mara se rastužila nad svim izrečenim , I zagrlila Kler – koja se malo stresla jer ona ne voli da se dodiruje sa bilo kim, pa čak ni sa prijateljicama, Kler ima malo neku frku sa bliskošću- što ide uz njeno ime, onako na zvuk. A posle zagrljaja, rekla je: ok ledena kraljice, doćiću večeras, vidimo se u restoranu. Kler je ustala sa stepeništa I odšetala u svom mantilu do kolena I svojim previsokim štiklama. A Mara je odremala, obukla svoju najcvetniju suknju koju ima I izašla u noć.
U restoranu je bilo fino. Kler je bila maskirana u hostesu. Dočekivala je ljude na vratima. Ponašala se iznenađujuće profesionalno. Mara je sela za šank, naručila Margaritu I smeškala se. Kada je ušao Zmajoliki sa nekim parom. Zamalo da nije pala sa stolice, ipak samo se nasmešila I pokazala kao živeli I okrenula se ka zidu. Zmajoliki joj je prišao.
ZMAJOLIKI: Ćao, došla si da praviš društvo drugarici, to je lepo? Je l si sa još nekim?
MARA: Ja nisam nikada ni sa kim.
ZMAJOLIKI: Sem kad te ne proganjaju pregaženi leševi.
MARA: Na primer. Da... – treptala je Mara veštačkim trepavicama koje je stavila za tu priliku.
U tom trenutku prišla im je Kler sa kamericom.
Ovog znam, rekla je Kler. I snimila ispod ruke situaciju, čisto da ima arhivirano. On je najpoznatiji diler kokaina.
MARA: Nije, on je političar u usponu. Neki poljoprivredni mag...Kako se zove...
ZMAJOLIKI: Odakle ga ti znaš?
KLER: Iz prošlog života.
MARA: Diler kokaina? Šta sad da radimo sa tom informacijom? Zovemo novine? Miliciju?
KLER: Da ga opljačkamo.I završimo sa bedom. Preživimo krizu. Neko uvek ima novca čak I kada novca deluje da nema. Treba ga samo uzeti.
MARA: A šta da radimo nas troje sa kokainom? Ja to neću da preprodajem.
ZMAJOLIKI: Da šmrčemo? Da, tako bi lakše preživeli krizu...
KLER: Ma ne kokain. Uceniću ga. Znam sve o njemu. Čak mislim da je on umešan u ubistvo moj pokojnog muža.
MARA: Imala si muža?
ZMAJOLIKI: Od čega je umro?
KLER: Bio je kriminalac. Ja sam u prošlom životu bila sponzoruša.
ZMAJOLIKI: Ok....
KLER: Ti možeš da odustaneš I tako si samo u priči da bi Mara bila zaljubljena, a došao si sa onim parom.
Onaj par je gledao zainteresovano u pravcu šanka i Kler je morala da nastavi da prima goste.
MARA: Ja mrzim kriminalce I uopšte neću da radim ništa što nije po pravilima. Ja nisam kriminalac I baš me briga za njihove prljave pare.
Zmajoliki je rekao da su pravila tu da bi se kršila I dodao je da zna kako je dosta ofucano to što je rekao. Zavukao je svoju reptilsku ruku pod Marinu cvetnu suknju. A Mara pre nego što je zamaglila pogled I prebacila se u paralelni svet u kome se tuca sa Zmajolikim, kao kroz proreze, kroz zatvorene oči sa veštačkim trepavicama videla kako Kler koristi svoje najjače oružje I kako se upravo opasno široko nasmešila političaru u usponu, inače velikom magu srpske poljoprivrede koji je u prošlom životu bio diler kokaina- I koji je ubio bivšeg muža od Kler inače kriminalca iz devedesetih. Uf. Dobro je što ima malo godina I nema prošli život pomislila je Mara. I uuuups našla se na oblaku posle oluje iznad Beograda, I odmah se svukla jer to na oblaku uvek isto znači sa tim reptilom koji se pravi da je neki frajer I da nešto radi u životu sem što je pojuri, kresne I onda nešto izmaltretira. Ali to je zbog dinamike u priči, pa mu je sve nekako oprostila.
Kler je za to vreme radila I povremeno snimala šta se dešava za stolom za kojim su sedeli svi sa kojima treba sedeti da bi se napravila lova I posao. Razvaliće ih. Tako je odlučila . Oni su kao I iz vremena sps- a ždrali, pili, I grlili za gola ramena lepe ambiciozne žene koje su sedele za stolom sa njima.
Mladi I uspešni koji misle da su toliko daleko i različiti od onih matorih zadriglih, zaboravljajući da se niko nije rodio zadrigao, I da na tome kao I na sve mu drugom treba raditi. Na pravom su putu. Na čijoj sredini će ih presresti drumska razbojnica zadriglih političara I kriminalaca koji se peru- ona koja zna sve o njihovom svetu. Bivša sponzoruša u fazi transformacije u alternativnu umetnicu. Njeno ime je Kler.

Нема коментара:

Постави коментар